Röda dagar 2024

På den här sidan hittar du information om årets röda dagar och helgdagar. Även dagar som inte är röda i egentlig mening  har tagits med eftersom de kan påverka företagens öppettider . Vad som gäller anges tydligt i listan.

DatumDagVeckaHelgdagRöd dagArbetsfri dag *
2024-01-011NyårsdagenJaJa
2024-01-061Trettondedag julJaJa
2024-03-29fr13LångfredagenJaJa
2024-03-3013PåskaftonNejJa
2024-03-3113PåskdagenJaJa
2024-04-0114Annandag påskJaJa
2024-05-01on18Första MajJaJa
2024-05-09to19Kristi himmelsfärdsdagJaJa
2024-05-1920PingstdagenJaJa
2024-05-2021Annandag pingstNejNej
2024-06-06to23Sveriges nationaldagJaJa
2024-06-21fr25MidsommaraftonNejJa
2024-06-2225MidsommardagenJaJa
2024-11-0244Alla helgons dagJaJa
2024-12-24ti52JulaftonNejJa
2024-12-25on52JuldagenJaJa
2024-12-26to52Annandag julJaJa
2024-12-31ti1NyårsaftonNejJa

* Öppettider kan påverkas.

Sveriges helgdagar och högtider

I Sverige firas många högtider under året. Dessa firas på olika sätt och omges av olika traditioner. Här kan du läsa mer om de svenska högtiderna samt hur och varför vi firar dem.

Nyårsdagen

Nyårsdagen infaller den första januari som är den första dagen på det nya kalenderåret. Dagen inleds vanligtvis med fyrverkerier efter midnatt den 31 december. Denna högtid är en helgdag, även kallad röd dag, vilket innebär att medborgarna inte arbetar denna dag.

1:a januari

Trettondagen

Trettondagen, även kallad för Trettondedag jul, är en kristen högtid som infaller 13 dagar efter jul, det vill säga den 6 januari. Högtiden är en allmän helgdag och firas till minne av de tre vise männen som kom fram till Betlehem efter Jesu födelse.

De tre vise männen

Långfredag

Långfredagen infaller dagen efter skärtorsdagen och två dagar före påskdagen. Den firas till minne av Jesu korsfästelse och död. Namnet på högtiden kommer från att dagen var lång av lidelse. Fram till år 1969 rådde det nöjesförbud i Sverige under denna dag eftersom det var sorgens dag. Idag är det en allmän helgdag. I år infaller långfredagen den 29:e mars.

Jesu korsfästelse

Påsk

Påsk är ett samlingsnamn för flera dagar som firas för att minnas Jesu död och uppståndelse. Vi firar att kärleken vann över döden. Påsken utgörs av skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk. Påskafton infaller på lördagen och är en gudstjänstfri lördag. Påskdagen infaller på söndagen och firas till minne av Jesu uppståndelse. I år infaller påskdagen den 31:a mars.

Påskägg

Annandag påsk

Annandag påsk är den sista dagen i påskfirandet och infaller alltid på en måndag. Det är en röd dag. Dagen firas till minne av att Jesus visade sig för lärjungarna. I år infaller annandag påsk den 1:a april.

Första maj

Den första dagen i maj månad är arbetarrörelsens högtidsdag. Det är en röd dag som har firats sedan 1890. Den firas runt om i världen på olika sätt. Dagen innan firas Valborgsmässoafton.

Arbetarnas dag

Kristi Himmelsfärdsdag

Den sjätte torsdagen efter påskdagen firas Kristi Himmelsfärdsdag till minne av att Jesus lämnade jorden. Det är en röd dag vilket gör att den efterföljande fredagen är en så kallad klämdag i Sverige. I år infaller Kristi Himmelsfärdsdag den 9:e maj.

Pingstdagen

Den sjunde söndagen efter påskdagen firas pingstdagen. Denna allmänna helgdag brukar även kallas för kyrkans födelsedag. Pingst firas till minnet av att den helige Ande gavs till apostlarna i Jerusalem. Högtiden har sitt ursprung i den judiska högtiden Shavuot som firas till minnet av att judarna fick de tio budorden av gud. I år infaller pingstdagen den 19:e maj.

Annandag pingst

Annandag pingst infaller dagen efter pingstdagen och 50 dagar efter påskdagen. Sedan 2004 är det inte längre en allmän helgdag i Sverige. I år infaller annandag pingst den 20:e maj.

Sveriges nationaldag

Sedan 1983 firas Sveriges national dag, även kallas svenska flaggans dag, den 6 juni. Det är en röd dag som firas till minne av att Gustav Vasa valdes till kung år 1523.

Midsommardagen

Midsommardagen infaller dagen efter midsommarafton och är en allmän helgdag. Högtiden sammanfaller med Midsommardagen Johannes Döparens dag som är en av de äldsta kristna högtiderna. I år infaller midsommardagen den 22:a juni.

Alla helgons dag

Alla helgons dag är en kristen högtid som firats i Sverige sedan medeltiden. Dagen firas för att uppmärksamma alla helgon. Högtiden infaller en lördag mellan 31 oktober och 6 november. I år infaller Alla helgons dag den 2:a november.

Juldagen

Juldagen är för många den största högtiden inom kristendomen. Den infaller den 25 december och är i många andra länder den viktigaste dagen under julfirandet. I Sverige firas juldagen ofta med luncher och middagar med släkten. Natten mellan julafton och juldagen håller svenska kyrkan en traditionsenlig midnattsmässa. Juldagen är en röd dag i Sverige.

Annandag jul

Annandag jul firas den 26 december och är en röd dag. Många firar annandag jul med familj och släkt.

Övriga dagar

Följande dagar är inga röda dagar men fungerar ofta så i praktiken eftersom öppettiderna i butikerna kan påverkas.

Skärtorsdag

Skärtorsdagen är en kristen högtid som infaller dagen före långfredagen. Påsken infaller på olika datum varje år eftersom den infaller första söndagen efter fullmånen och styrs således av när det är fullmåne. Skärtorsdagen firas till minne av den dag då Jesus åt nattvarden med lärjungarna och förrådes. Det är även denna dag som häxorna reser till Blåkulla och därför klär många barn ut sig till påskkärringar på skärtorsdagen. Skärtorsdagen är ingen röd dag, men många arbetar med förkortad arbetstid.

Midsommarafton

Midsommarafton firas fredagen mellan 19 juni och 25 juni. Denna högtid är förknippad med många traditioner, bland annat dans runt midsommarstången, blomsterkransar i håret, sill och nubbe. Midsommarafton är inte en röd dag men fungerar i praktiken som en sådan då det mesta håller stängt eller har ändrade öppettider.

Halloween

De senaste årtiondena har allt fler svenskar inkluderat halloweenfirande i samband med denna högtid. Halloween är ingen officiell högtid i Sverige, men firas dagarna omkring alla helgons dag.

Julafton

Julafton är för många den viktigaste högtiden i Sverige. Högtiden infaller den 24 december. Det är ingen röd dag, utan räknas som dag före helgdag. Högtiden firas till minne av Jesu födelse. I Sverige firas dagen med presenter och traditionell julmat.
Ljus i julgran

Nyårsafton

Nyårsafton är årets sista dag som infaller den 31 december. Det är en traditionell högtid som firar övergången till det nya kalenderåret. Nyårsafton är ingen röd dag, utan räknas som dag före helgdag.